Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτη μερα στο σχολειο !

  Περίοδος Προσαρμογής στο πρώτο μας σχολείο!


Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων έρχεται για τα μικρά παιδιά η περίοδος της προσαρμογής. Ή αλλιώς της συναρμογής… μιας συλλογικής προσπάθειας του παιδιού, του γονιού και του σχολείου να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, σε μια νέα αρχή. 

Έχει σημασία να γνωρίζουμε πως το κάθε παιδί έχει τον δικό του χρόνο και τρόπο προσαρμογής στο σχολείο. 

 Ακόμα κι εκείνα που δείχνουν όμως σα να «μη περνούν προσαρμογή» στην πραγματικότητα περνούν. Μπορεί να παρατηρήσουμε αλλαγές στις ώρες ύπνου, στις αντιδράσεις και στη γενική διάθεση του παιδιού.

👉Ο λόγος για τον οποίο δυσκολεύονται τα μικρά παιδιά, αντιδρούν και συχνά κλαίνε αυτή την περίοδο είναι η δυσκολία που έχουν να αντιληφθούν το παροδικό των καταστάσεων. 

Πιστεύουν πως θα παραμείνουν για πάντα στο σχολείο και ακόμα κι αν τους λέμε πως «η μαμά θα έρθει να σε πάρει» δυσκολεύονται να ενσωματώσουν την πληροφορία. 

Αυτός ο νέος κόσμος του σχολείου με παιδιά, χωρίς μαμάδες τους προκαλεί δέος, ενθουσιασμό, φόβο, απορία και άγχος. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους στην οποία εμείς οφείλουμε να σταθούμε με ενσυναίσθηση. Τα παιδιά χρειάζονται κατανόηση, αναγνώριση και δικαίωση του συναισθήματός τους. 

Αποχωρίζονται για πρώτη φορά την οικογενειακή ασφάλεια, όπου η αποδοχή είναι δεδομένη και βρίσκονται ξαφνικά σε ένα νέο χώρο, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και για πρώτη φορά, χρειάζεται μόνα τους να διεκδικήσουν τη θέση τους στην ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την αρχή μιας καινούριας περιόδου με τις δυσκολίες και τις ομορφιές της. Ως γονείς οφείλουμε να αναγνωρίζουμε πως ο αποχωρισμός δεν βιώνεται μονομερώς από το παιδί, αλλά και εμείς βιώνουμε ανάμεικτα συναισθήματα, όπως φόβο, άγχος, θλίψη και ενοχές που ¨αφήνουμε το παιδί¨.  Επιπλέον, μπορεί να μην έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο σχολείο. Πώς λοιπόν να το εμπιστευτεί το παιδί, όταν και εμείς έχουμε ανησυχίες και αμφιβολίες;

  Σύντομα, όλα αυτά τα συναισθήματα εξομαλύνονται και δίνουν τη θέση τους στην αγάπη για τον μαγικό κόσμο του σχολείου και της νηπιακής ηλικίας. Το μωρό μας έγινε πια νήπιο και εμείς θα είμαστε δίπλα του σε αυτή την αλλαγή.... 🙃🙂

Μανούλα μου,  σού χαρίζω την καρδούλα μου !!

Τις ώρες που είμαι στο σχολειό ,

Να είσαι χαρούμενη όπως εγώ!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αξια της δημοκρατιας !!

  Τι είναι όμως Δημοκρατία?? Είναι το πολιτικό σύστημα που υπερασπιστεί την κυριαρχία του λαού και δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί και να ελέγχει τους κυβερνώντες. Αξίες της είναι η ελευθερία κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτά για εμάς τους μεγάλους.   Για τα παιδιά όμως? Η παιδική λογοτεχνία μας προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία να μεταδώσουμε αφηρημένες και περίπλοκες έννοιες στα παιδιά με απλό τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους . Είναι όλα εκείνα τα παραμύθια  προσαρμοσμενα  σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανάγνωσης και κατανόησης. Πανέμορφα εικονογραφημενα για να μιλήσουμε στα μικρα παιδιά για πολιτική!  Μέσα σ αυτά τα παραμύθια...αποφασίζουν να κάνουν εκλογές για να επιλέξουν ικανούς και δίκαιους αρχηγούς αφού πρώτα σκεφτούν,  επεξεργαστουν τις υποσχέσεις και τα συνθήματα του καθενός. Ποιος θα κερδίσει?? Αυτός που  είναι εγωιστής και άπληστος!! Ή αυτός που ξέρει να μοιράζει ανθρωπιά και δίκαιους κανόνες για όλους κι αντιμετωπίζει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες όλων με σ

κάτι για μένα ! ο εαυτός μου

   ώρα για γνωριμίες ! ώρα να γνωριστούμε από την καλή ....και την ανάποδη !!! γιατί χωρίς ανάποδη δεν έχει ενδιαφέρον ! ώρα για πορτρέτα από τα χεράκια μας ! αλλωστε είναι γνωστό σε όλους , ότι οι μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι καλλιτέχνες είναι του νηπιαγωγείου οι μαθητές ! ισως οι πιο εμπνευσμένοι χάρη στην εξωτερίκευση και την αποτίπωση των συναισθημά τους σε ένα κομμάτι χαρτί  ,  χωρίς δεύτερη σκέψη!!!  τα πορτρέτα μας με πολύ αυθορμητισμό !! και μια ομαδική για να χουμε να θυμόμαστε και να καμαρώνουμε ! ποιός είμαι εγώ ! τι μ αρέσει , τι αγαπώ !  κι όλα αυτά σ ένα ....μηλαράκι !! Πιάσε ένα μηλαράκι κόκκινο  και στρουμπουλό μυρωδάτο γευστικό! έχει πάνω του γραμμένα όλα όσα αφορούν εμένα! θα το δεις που θ ανοίξει και θα σου πει.....δικά μου μυστικά ! πεταλούδες τρισδιάστατες Πω πω χρώματα πολλά που έχουν πάνω στα φτερά ουράνια τόξα στη σειρά φορτωμένες με τα δικά μου τα μεράκια . έχουν κι οι φίλοι μου  κάτι να πούν τώρα που με ξέρουν  και μ αγαπούν! .................................

Η κυρα Σαρακοστη !

  Η κυρά Σαρακοστή,  ένα ημερολόγιο που μας βοηθά να μετράμε τις εβδομάδες από την καθαρά Δευτέρα ως την Ανάσταση του Χριστού.  7 εβδομάδες,  7 και τα πόδια τις Σαρακοστής,  ένα για κάθε  εβδομάδα.  Έχει πάντα στόμα κλειστό γιατί προσεύχεται και γιατί νηστευει .  Τα χέρια σταυρωμένα όταν προσεύχεται κι ανοιχτά όταν κάνει καλές πράξεις.  Νηστεύει , τρώει μόνο όσες τροφές μας δίνει η γη κι όσα από τη θάλασσα δεν έχουν λέπια! Έτσι φτιάξαμε την τσάντα της νοικοκυράς για το super market . Καλή Σαρακοστή σε όλους και του χρόνου με υγεία .