Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυτεχνειο

 




  Η έννοια της δημοκρατίας μέσα από τα βιώματα των παιδιών μας...

Δημοκρατία στο νηπιαγωγείο; Πώς μπορείτε να το φανταστείτε; Ας αφήσουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή. Να τους κάνουμε συνετούς ανθρώπους που σκέφτονται και ενεργούν για τον εαυτό τους.

Η δημοκρατία είναι μια τεράστια λέξη, μια ισχυρή λέξη. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα δημοκρατία;για εμάς προσωπικά; ως πολίτης, ως οικογένεια; Η δημοκρατία είναι συχνά παρούσα στην καθημερινή ζωή, απλά πρέπει να ξέρουμε πού ! Γιατί η καθημερινότητα προσφέρει τόσες πολλές ευκαιρίες για λήψη αποφάσεων, συζήτηση και συμμετοχή! Πρέπει να μάθεις τη δημοκρατία ως τρόπο ζωής στην καθημερινή ζωή, ώστε να μπορείς να τη διαμορφώσεις ενεργά και στην ενήλικη ζωή. Δημοκρατία  ειναι ομαδα ! Δεν αποφασιζω μονος μου , αποφασιζουμε ολοι μαζι !Η δημοκρατία προωθεί την αίσθηση της κοινότητας, τις δικές μας σκέψεις και πράξεις. Είναι ήδη στις πιο καθημερινές πράξεις, ούτε καν στις μεγαλειώδεις χειρονομίες.Για να διεκδικήσεις δημοκρατία, πρέπει να γνωρίζεις τις δικές σου ανάγκες.Τα παιδιά επιτρέπεται να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις!!

●Ελευθερία.....

Εάν αφήναμε τα παιδιά να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να ξεφύγουν από τα πάντα όταν ασκούν δημοκρατία; Όχι βέβαια, γιατί ακόμα και σε μια μεγάλη δημοκρατία δεν αποφασίζουν όλοι μόνοι τους, αλλά όλοι μαζί. Ό,τι δεν θέλεις να σου κάνει κάποιος, μην το κάνεις σε κανέναν άλλον!! Νόμος!! Ωστόσο, είναι σημαντικό για τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι ανάγκες και οι προοπτικές τους είναι αποδεκτές και ότι τους επιτρέπεται να αποφασίζουν ορισμένα πράγματα μόνα τους, δηλαδή μπορούν να ενεργούν ελεύθερα.

●Συμμετοχή.

Τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στη συμμετοχή.Είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους.Φυσικά, στην καθημερινή ζωή δεν μπορείς πάντα να διαπραγματευτείς τα πάντα με τα παιδιά. Αλλά κάθε ερώτηση, κάθε ευκαιρία που δίνουμε στα παιδιά να αποφασίσουν προάγει την αποτελεσματικότητά τους, στη στιγμή και αργότερα. Τα παιδιά θέλουν να τα παίρνουν στα σοβαρά, και μια δημοκρατική προσέγγιση το επιτυγχάνει επίσης. Θέλουν να έχουν ίση μεταχείριση και να τους εκτιμούν κοινωνικά, τότε θα λειτουργήσει και η δημοκρατία.Το πνεύμα της δημοκρατίας δεν μπορεί να μπολιαστεί από έξω, πρέπει να πηγάζει από μέσα! Γι' αυτό πρέπει να προωθηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

●Επιλύση  συγκρούσεων  μαζί.

Συγκρούσεις δημιουργούνται ξανά και ξανά στην κοινωνική αλληλεπίδραση.Τα παιδιά πειράζουν το ένα το άλλο , αποκλείουν το ένα το άλλο  ή απειλούν να αποσύρουν την αγάπη τους, φιλία τους : «Τότε δεν είσαι πια φίλος μου !» Όταν αυτές οι συγκρούσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού και να επιλυθούν μέσω των προτάσεων των ίδιων των παιδιών, θεωρούν τον εαυτό τους ως αποτελεσματικό , σημαντικό και πιθανώς επιλύουν το θέμα πιο βιώσιμα παρά μέσω μιας  παρέμβασης.

Δώστε την Δημοκρατία  στα παιδιά λοιπόν!! Αυτά γνωρίζουν καλύτερα!!

Οι αξίες της Δημοκρατίας , οι βάσεις της , σε έναν κήπο με τα πιο υπέροχα λουλούδια!!













Μαθαίνοντας για τον αγώνα των φοιτητών πριν πολλά χρόνια ( στην αρχαιότητα  για τα παιδιά !)

Μαθαίνοντας για το Πολυτεχνείο 

Για τη λευτεριά που ζητούσαν οι Έλληνες πριν χρόνια .

Για τη λαχτάρα για σεβασμό στα δικαιώματα τους .

Για μια καλύτερη ζωή!!

Και να η δημοκρατία που ξεπροβάλει με όσα στέρησε κείνα τα χρόνια...





Κι εμείς γιατί να μη ψηφίσουμε;

Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα της οικοδόμησης της πόλης μας !! Χαρτί, ψαλίδι, κόλλα,  χρώματα και πολλή φαντασία,  όλα τα συστατικά για να δώσουν ζωή στην πολύχρωμη και χαρούμενη πόλη των ονείρων μας !!

 Η πόλη μας πανέτοιμη,  πανέμορφη! Ας διαλέξουμε τους ρόλους μας λοιπόν! Για όλους ο ρόλος ήταν ένας και μοναδικός!! Ο ρόλος του δημάρχου! Ποιος να γίνει! Διαλέγουμε το δήμαρχο με το χέρι μας  πάνω. Ακούσαμε προσεκτικά τις προτάσεις και αποφασίσαμε τι είναι αυτό που μας συμφέρει!

Τώρα κάνεις δεν παραπονιέται πια !Επιλέχθηκε ο δήμαρχος, μένει να προχωρήσουμε να έχουν όλοι έναν ρόλο....

Ο φούρναρης για το  ΨΩΜΙ

Ο δάσκαλος για την ΠΑΙΔΕΙΑ 

κι όλοι μαζί για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 






Μπορεί τα παιδιά να μην γνωρίζουν ακόμη τον ακριβή ορισμό της δημοκρατίας αλλά σίγουρα  έχουν πειραματιστεί ενεργά με αυτήν ! Πειραματίζονται  καθημερινά.

Κι η αρχή για αυτόν τον πειραματισμό,  έγινε τότε,  παλιά,   όταν κάποια παιδιά,  μεγαλύτερα από εμάς δεν δίστασαν να διεκδικήσουν τη δημοκρατία. 









Περισσότερη δημοκρατία,

Περισσότερα δικαιώματα!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αξια της δημοκρατιας !!

  Τι είναι όμως Δημοκρατία?? Είναι το πολιτικό σύστημα που υπερασπιστεί την κυριαρχία του λαού και δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί και να ελέγχει τους κυβερνώντες. Αξίες της είναι η ελευθερία κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτά για εμάς τους μεγάλους.   Για τα παιδιά όμως? Η παιδική λογοτεχνία μας προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία να μεταδώσουμε αφηρημένες και περίπλοκες έννοιες στα παιδιά με απλό τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους . Είναι όλα εκείνα τα παραμύθια  προσαρμοσμενα  σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανάγνωσης και κατανόησης. Πανέμορφα εικονογραφημενα για να μιλήσουμε στα μικρα παιδιά για πολιτική!  Μέσα σ αυτά τα παραμύθια...αποφασίζουν να κάνουν εκλογές για να επιλέξουν ικανούς και δίκαιους αρχηγούς αφού πρώτα σκεφτούν,  επεξεργαστουν τις υποσχέσεις και τα συνθήματα του καθενός. Ποιος θα κερδίσει?? Αυτός που  είναι εγωιστής και άπληστος!! Ή αυτός που ξέρει να μοιράζει ανθρωπιά και δίκαιους κανόνες για όλους κι αντιμετωπίζει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες όλων με σ

κάτι για μένα ! ο εαυτός μου

   ώρα για γνωριμίες ! ώρα να γνωριστούμε από την καλή ....και την ανάποδη !!! γιατί χωρίς ανάποδη δεν έχει ενδιαφέρον ! ώρα για πορτρέτα από τα χεράκια μας ! αλλωστε είναι γνωστό σε όλους , ότι οι μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι καλλιτέχνες είναι του νηπιαγωγείου οι μαθητές ! ισως οι πιο εμπνευσμένοι χάρη στην εξωτερίκευση και την αποτίπωση των συναισθημά τους σε ένα κομμάτι χαρτί  ,  χωρίς δεύτερη σκέψη!!!  τα πορτρέτα μας με πολύ αυθορμητισμό !! και μια ομαδική για να χουμε να θυμόμαστε και να καμαρώνουμε ! ποιός είμαι εγώ ! τι μ αρέσει , τι αγαπώ !  κι όλα αυτά σ ένα ....μηλαράκι !! Πιάσε ένα μηλαράκι κόκκινο  και στρουμπουλό μυρωδάτο γευστικό! έχει πάνω του γραμμένα όλα όσα αφορούν εμένα! θα το δεις που θ ανοίξει και θα σου πει.....δικά μου μυστικά ! πεταλούδες τρισδιάστατες Πω πω χρώματα πολλά που έχουν πάνω στα φτερά ουράνια τόξα στη σειρά φορτωμένες με τα δικά μου τα μεράκια . έχουν κι οι φίλοι μου  κάτι να πούν τώρα που με ξέρουν  και μ αγαπούν! .................................

28η Οκτωβριου

  Άσπρογάλανο  πανί είναι η σημαία μας , η ταυτότητα της πατρίδας μας Είναι σύμβολο των αγώνων μας και του θάρρος μας  Κάθε σημαία συμβολίζει τους αγώνες των λαών και μαζί με τον εθνικό ύμνο είναι αυτά που χαρακτήριζαν την κάθε χώρα! Οι δικές μας ελληνικες σημαίες... Για αυτή τη σημαία τη γαλανόλευκη έγιναν πολλοί πόλεμοι  Όμως αντιστάθηκαμε  χωρίς να φοβηθούμε και υπερασπιστηκαμε έστω και μικρή χώρα την ταυτότητα μας  Τα γεγονοτα της 28ης Οκτωβριου σε ένα βιβλίο από την Κατερίνα  Μια σημαία που αρχίζει από Σ κι ένα Σ πέρα ως πέρα ελληνικό όπως αρμόζει  στην Ελλάδα μας !! Και τι είναι αυτό που αντιστέκεται στην σκλαβιά?? Τι είναι αυτό που μας δίνει απλόχερα τη λευτεριά ?? Αυτό που γαληνεύει τις καρδιές μας και τις  γεμιζει χαρά και χρώματα και μουσικές ?? Η Ειρήνη!! Τα χρωματα της και τα συναισθηματα  μας ενθουσιάζουν όπως και οι ζωγραφιές μας γι αυτήν!! Έτσι κάνουμε τις δικές μας σημαίες με το σήμα της και τα χρωματα του ουράνιου τόξου.. Έτσι κάνουμε το περιστέρι σύμβολο της γιοματο