Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο


..  η ιστορία ενός σπόρου..  

σπορακι μικρό είμαι εγώ. 
στο χώμα κοιμάμαι 
για λίγο καιρό, 
το φως με ζεσταίνει 
και πίνω νερό. 

ριζουλες θα βγάλω, 
τον ήλιο θα δω, 
κοτσάνι θα απλώσω, 
θα έχω βλαστό. 

με πράσινα φύλλα 
κομψά θα ντυθώ 
και φίνα λουλούδια 
παντού θα σκορπω. 

καρπούς θα μοιράσω 
με χίλιους χυμούς, 
σπορακια θα έχουν, 
στο χώμα θα μπουν.
τι  χρειάζεται το μικρό σπορακι για να μεγαλώσει?? άραγε βοι σπόροι, τα φυτά, τα δέντρα έχουν ζωή ?  είναι όπως εμάς τους ανθρώπους?? σκέψη!! προβληματισμός!! απορία!! 
_εμείς οι άνθρωποι γιατί έχουμε ζωή?  
_ τα ζωάκια γιατί έχουν ζωή? 






τα φυτά έχουν ζωή!!!
διαφέρουν από τα άψυχα πράγματα.. αντικείμενα που βρίσκονται γυρω μας!! τρώνε, πίνουν, μεγαλώνουν....
και τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν άραγε.. . 
χώμα, νερό, ήλιο και αέρα!! κι έτσι αρχίζει ο κύκλος των φυτών... 
κι όλα αυτα γίνανε ένα ωραιοτατο βιβλιαρακι origami για να μην τα ξεχνάμε!! 







ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη!!!! 
ώρα να το βιώσουμε!!  
ώρα για σπορά! ! 
σπόρους μας έφεραν οι γονείς πολλούς και διαφορετικούς.   σπανάκι, παντζάρι, σέσκουλα, μαρουλι, πράσα, κρεμμυδάκια, σκόρδα, φακές  φασόλια, κολοκυθοσπορους!! και πολλα πλαστικά μπουκάλια που γίνανε οι γλαστρες μας! ! 
το διάφανο μας βοήθησε να δουμε το μεγάλωμα των ριζών και πραγματικά τα παιδιά εντυπωσιαστηκαν γιατί τις ρίζες δεν τις βλέπουμε εύκολα. 
χώμα.. σπόρους... μπουκαλογλαστρες.. νερό.. σκαλιστηρια... ήλιος..  και μπόλικη καλή διάθεση και η αυλή μας περιμένει !!! 
ώρα για το δικό μας φυτώριο !! 









τους σπόρους που περίσσεψαν τους βάλαμε σε θήκες και γράψαμε σε ετικέτες το όνομά τους. .  κι ετσι φτιαξαμε την κιβωτό των σπόρων μας!!! 


μιλήσαμε για τους μήνες που γίνεται η σπορά και τα ονόματα που τους δίνουν οι γεωργοί... έτσι μάθαμε ότι τον Οκτώβρη τον λένε σε πολλές περιοχές σπαρτό και το Νοέμβρη σποριά .. μεσοσπορειτης ή σπορίτη. 
είναι ο τελευταίος μηνας που σπερνουμε..  
το χειμώνα όλα παγώνουν.. η γη ειναι πολύ κρύα και οι σπόροι δε μεγαλώνουν... 
ετσι διαβάσαμε το μύθο της θεάς Δημητρας... την αρπαγή της Περσεφόνης από το Θεό Πλούτωνα! !  














η θεα Δημητρα μάρανε όλα τα φυτά πανω στη γη.... ο Διας φοβήθηκε οτι η ζωή θα χάνονταν... αραγε γιατί ? 
 τροφική αλυσίδα!! 
φυτά... φυτοφαγα... σαρκοφαγα και καπου εκςι και τα παμφαγα!! 



περιμένοντας να αρχίσουν να μεγαλώνουν τα φυτά μας κάναμε τα πειραματα μας. ... φυτευοντας σπορους σς γλάστρα με πέτρες  βάζοντας την μια γλάστρα μας μέσα στη σκοτεινή βιβλιοθήκη και αφηνοντας απότιση μια τρίτη γλάστρα! 
και περιμένουμε να φανούν τα πρωτα μας βλαστάρια !!   εε δε βγαίνουν κι από τη μια μέρα στην άλλη !! 
ας ξεχωρίσουμε τα φυτά από τα δέντρα!!! 
από ποια μερη αποτελείται ενα φυτό κι από ποια ενα δέντρο και πως ονομάζονται? ?  από που παιρνουν την τροφή τους και πως αναπνέουν?? 



κι ετσι ζωγράφισαμεε το δικό μας περιβολι με όλα τα καλουδια...  



ξεχωρίσαμε τους καρπούς των φυτών από των δέντρων  .. μάθαμε ότι τρώγονται και οι ρίζες!!!! κι από κάποια φυτά τρώμε μόνο τα φύλλα !!! 
κι έτσι με όλα αυτά που μάθαμε κάναμε τους πίνακες αναφοράς μας.  . 
διαχωρισμος καρπών. . 

καρποι φυτων.  


φύλλα φυτών 


ρίζες που τρώγονται . 



καρποι δέντρων   










.. ωρα να γεμίσουμε το καλάθι μας με καρπούς !!!!  βοηθός μας τα αριθμοδαχτυλακια μας. ... 





και με ολα αυτά ... άρχισαν να μεγαλώνουν οι σπόροι μας... 
όχι όλοι όμως! !  παρατηρήσαμε οτι στη γλάστρα με τις πέτρες δεν βγηκε κανένα βλαστάρι .  ούτε στην αποτιστη γλάστρα μας.... 













και φτιάξαμε και το βιολογικό μας λίπασμα από φλουδες λαχανικών που μας έφεραν οι γονεις στο σχολείο... 



... ώρα για νοστιμιές!!!! 
σαλατομαγειρεματα!!! 
σαλάτες από ρίζες. . σαλάτα από φύλλα... σαλάτα από καρπους.... 






νόστιμη.... ότι φτιαχνεται με παρέα παντα είναι πιο νόστιμα!!!! 
τελικά ναι. . οι σπόροι εχουν ζωή. . όταν φυτευοντε δινουν φυτά..  τρώνε λίπασμα... πίνουν νερό... αναπνέουν από τα φύλλα... και μεγαλώνουν!!! 






.............................................................................






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αξια της δημοκρατιας !!

  Τι είναι όμως Δημοκρατία?? Είναι το πολιτικό σύστημα που υπερασπιστεί την κυριαρχία του λαού και δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί και να ελέγχει τους κυβερνώντες. Αξίες της είναι η ελευθερία κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτά για εμάς τους μεγάλους.   Για τα παιδιά όμως? Η παιδική λογοτεχνία μας προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία να μεταδώσουμε αφηρημένες και περίπλοκες έννοιες στα παιδιά με απλό τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους . Είναι όλα εκείνα τα παραμύθια  προσαρμοσμενα  σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανάγνωσης και κατανόησης. Πανέμορφα εικονογραφημενα για να μιλήσουμε στα μικρα παιδιά για πολιτική!  Μέσα σ αυτά τα παραμύθια...αποφασίζουν να κάνουν εκλογές για να επιλέξουν ικανούς και δίκαιους αρχηγούς αφού πρώτα σκεφτούν,  επεξεργαστουν τις υποσχέσεις και τα συνθήματα του καθενός. Ποιος θα κερδίσει?? Αυτός που  είναι εγωιστής και άπληστος!! Ή αυτός που ξέρει να μοιράζει ανθρωπιά και δίκαιους κανόνες για όλους κι αντιμετωπίζει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες όλων με σ

κάτι για μένα ! ο εαυτός μου

   ώρα για γνωριμίες ! ώρα να γνωριστούμε από την καλή ....και την ανάποδη !!! γιατί χωρίς ανάποδη δεν έχει ενδιαφέρον ! ώρα για πορτρέτα από τα χεράκια μας ! αλλωστε είναι γνωστό σε όλους , ότι οι μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι καλλιτέχνες είναι του νηπιαγωγείου οι μαθητές ! ισως οι πιο εμπνευσμένοι χάρη στην εξωτερίκευση και την αποτίπωση των συναισθημά τους σε ένα κομμάτι χαρτί  ,  χωρίς δεύτερη σκέψη!!!  τα πορτρέτα μας με πολύ αυθορμητισμό !! και μια ομαδική για να χουμε να θυμόμαστε και να καμαρώνουμε ! ποιός είμαι εγώ ! τι μ αρέσει , τι αγαπώ !  κι όλα αυτά σ ένα ....μηλαράκι !! Πιάσε ένα μηλαράκι κόκκινο  και στρουμπουλό μυρωδάτο γευστικό! έχει πάνω του γραμμένα όλα όσα αφορούν εμένα! θα το δεις που θ ανοίξει και θα σου πει.....δικά μου μυστικά ! πεταλούδες τρισδιάστατες Πω πω χρώματα πολλά που έχουν πάνω στα φτερά ουράνια τόξα στη σειρά φορτωμένες με τα δικά μου τα μεράκια . έχουν κι οι φίλοι μου  κάτι να πούν τώρα που με ξέρουν  και μ αγαπούν! .................................

28η Οκτωβριου

  Άσπρογάλανο  πανί είναι η σημαία μας , η ταυτότητα της πατρίδας μας Είναι σύμβολο των αγώνων μας και του θάρρος μας  Κάθε σημαία συμβολίζει τους αγώνες των λαών και μαζί με τον εθνικό ύμνο είναι αυτά που χαρακτήριζαν την κάθε χώρα! Οι δικές μας ελληνικες σημαίες... Για αυτή τη σημαία τη γαλανόλευκη έγιναν πολλοί πόλεμοι  Όμως αντιστάθηκαμε  χωρίς να φοβηθούμε και υπερασπιστηκαμε έστω και μικρή χώρα την ταυτότητα μας  Τα γεγονοτα της 28ης Οκτωβριου σε ένα βιβλίο από την Κατερίνα  Μια σημαία που αρχίζει από Σ κι ένα Σ πέρα ως πέρα ελληνικό όπως αρμόζει  στην Ελλάδα μας !! Και τι είναι αυτό που αντιστέκεται στην σκλαβιά?? Τι είναι αυτό που μας δίνει απλόχερα τη λευτεριά ?? Αυτό που γαληνεύει τις καρδιές μας και τις  γεμιζει χαρά και χρώματα και μουσικές ?? Η Ειρήνη!! Τα χρωματα της και τα συναισθηματα  μας ενθουσιάζουν όπως και οι ζωγραφιές μας γι αυτήν!! Έτσι κάνουμε τις δικές μας σημαίες με το σήμα της και τα χρωματα του ουράνιου τόξου.. Έτσι κάνουμε το περιστέρι σύμβολο της γιοματο