Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015
....φόβος !! το συναίσθημα που κυριαρχεί...

   Οι μέρες  περνούσαν και η μικρή Σοφία δεν σκεφτόταν καθόλου τον μεγάλο κύριο με την μαύρη καπαρντίνα. τώρα έπαιζε πιο ξέγνοιαστα με τις φίλες της στην παιδική χαρά που ήταν κοντά στο σπίτι της .Το σπίτι της ήταν πολύ κοντά ...2...3..15 βήματα !!!!!!!!
Μια μέρα όμως ξεχάστηκαν από το παιχνίδι ,όταν κατάλαβαν ότι άρχισε να νυχτώνει . Βιαστικά ξεκίνησαν για τα σπίτια τους .΄Όταν άνοιξε την πόρτα της αυλής άκουσε ένα θόρυβο....ήταν το κλάμα από ένα πληγωμένο κουταβάκι !!! η Σοφία έσκυψε και το πήρε στην αγκαλιά της !!! Το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να το πάρει μαζί της στο σπίτι και να το φροντίσει !!!! Την ώρα που σηκωνόταν με το κουταβάκι στην αγκαλιά της  είδε τον μεγάλο κύριο με την μαύρη καπαρντίνα γυμνό !! Τότε κατάλαβε ότι όλα όσα είχαν πει τα μεγάλα παιδιά στο σχολείο ...ήταν αλήθεια !! Φοβήθηκε τόσο πολύ ...μα τόσο πολύ !!! Άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της και η καρδιά της να χτυπάει τόσο δυνατά!  Μπήκε γρήγορα γρήγορα στην αυλή ...ανέβηκε τα σκαλοπάτια του σπιτιού της και χτύπησε την πόρτα όσο πιο δυνατά μπορούσε !Όταν άνοιξε η πόρτα η Σοφία έπεσε στην αγκαλιά της μαμάς της με κλάματα ....ήταν πολύ αναστατωμένη ...δεν μπορούσε να βγάλει λέξη!!
  Όταν ηρέμησε θυμήθηκε το πληγωμένο σκυλάκι και ζήτησε από την μαμά της να της το φέρει!
-Κουταβάκι??? πάμε να το πάρουμε ...είπε η μαμά
-Δεν έρχομαι !!φώναξε η Σοφία .

-Τότε θα πάω εγώ να σου το φέρω.
-Μην μ αφήνεις μόνη μου μαμά ! Φοβάμαι τον κύριο ...φοβάμαι μην έρθει εδώ .
 Η μαμά της κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει . Η Σοφία προσπαθεί να της εξηγήσει  με δικά της λόγια τι συμβαίνει....της λέει τις ιστορίες που είχε ακούσει στο σχολείο από μεγαλύτερα παιδιά αλλά δεν τις πίστεψε. Της λέει για το πληγωμένο κουταβάκι και τον γυμνό κύριο. Και μόνο που της τα λέει τρέμει από το φόβο της.  " Με πιστεύεις μαμά ?? " ρώτησε η Σοφία...    Όλοι στο σπίτι κατάλαβαν το φόβο της Σοφίας και προσπάθησαν να της εξηγήσουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η ίδια δεν έφταιγε σε τίποτα. Απλά εκείνος ο κύριος ήταν ένας επιδειξίας .
... επιδειξίας??  τι δύσκολη λέξη ?? και τι είναι αυτό?? ρώτησε...
 ..και ο μπαμπάς της , της είπε ότι είναι ένας άρρωστος άνθρωπος που ήθελε να κυκλοφορεί γυμνός. Αυτό που κάνει λέγεται σεξουαλική παρενόχληση δηλαδή μια άσχημη συμπεριφορά που μας δημιουργεί φόβο χωρίς να φταίμε. Είναι μια αρρώστια που δε φαίνεται.
 Την άλλη μέρα οι γονείς της ενημέρωσαν την αστυνομία και το σχολείο της Σοφίας.
" Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας " είπαν όλοι. Τώρα η Σοφία ήταν πιο ασφαλής γιατί ο κύριος δε θα ξανά εμφανιζόταν , γιατί οι αστυνομικοί θα του έδιναν ένα πολύ καλό μάθημα !! σκέφτηκε χαμογελώντας......
    Μετά από όλα αυτά δεν παίζει στην παιδική χαρά μέχρι αργά με τις φίλες της. Πρώτα πρώτα  γιατί φοβόταν λίγο και έπειτα γιατί οι γονείς της δεν την άφηναν μόνη ούτε για λίγο.. Καταιγίδα συναισθημάτων .....σχόλια ....λέξεις ..κινήσεις  ακολούθησαν από τα παιδιά μας !!!

- πω πω φοβήθηκε πολύ κυρία!!!
- πρέπει να της κόπηκαν τα πόδια από το φόβο , κυρία!!

-έπαθε σοκ , κυρία.
-χτυπάει η καρδούλα της δυνατά.
-αισθάνθηκε χάλια
- λυπήθηκε
-κι εμείς θα φοβόμασταν.
λέξεις ...φωνές...

 .... γυρίσαμε πίσω στην αρχή της χρονιάς και θυμηθήκαμε το συναίσθημα φόβος...θυμηθήκαμε τον καιρό του φόβου ..το σήμα και τι μας  τον προκαλεί ....  κι επειδή ως τώρα μάθαμε ....οτιδήποτε κάνουμε ...μαθαίνετε πιο εύκολα και μένει πάντα  σε  στοίχο ...κάναμε ποιηματάκι την ουσία της ιστορίας μας .
Όταν συμβεί κάτι κακό
φόβο νιώθω τρομερό!

δάκρυα έχω στα ματάκια 
και δεν έχω πια λογάκια...

Η καρδούλα μου ..χτυπά
γρήγορα και δυνατά!

Στη μαμά λέω ό,τι συμβεί
και μου δίνει συμβουλή !

Φεύγει ο φόβος ξαφνικά 
και όλα αλλάζουν ...μαγικά !!!!!


και φυσικά το κάναμε ...τραγούδι !!!


Τετάρτη 22/04/2015

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015.....από το πρωί τα παιδιά έλεγαν .....κυρία , δεν ξεχνάμε να ενημερώσουμε τους γονείς μας όπου κι αν πάμε , ε κυρία??
...σήμερα το θέμα αλλάζει ...γίνεται λίγο πιο δύσκολο!!!! 
...βοήθεια πήραμε από μια ιστορία με ηρωίδα τη μικρή Σοφία...που είχε τους ίδιους προβληματισμούς .....

....την ιστορία την προσαρμόσαμε βέβαια για την ηλικία των δικών μας παιδιών ...κάπως έτσι....

" στο σχολείο που πήγαινε η μικρή Σοφία κάποια μεγαλύτερα παιδιά έλεγαν ότι στο δρόμο κυκλοφορεί κάποιος άντρας με μαύρη καπαρντίνα και από μέσα δε φοράει ...τίποτα , είναι γυμνός !
"πω πω ... τι χαζός που είναι αυτός !!!" είπε η  Σοφία  μαζί με τις φίλες της ...έτσι θα το   είπαν σκέφτηκε η Σοφία ...όχι ότι είναι αλήθει όμως !! ..απλά το είπαν....δεν τον είδαν όμως !!!
" Τέλος πάντων , αυτό είναι πιθανό , κι αφού είναι πιθανό , ίσως να είναι και αλήθεια" έλεγαν τα μικρά κορίτσια .
Όμως αυτή η ιστορία δεν της φαινόταν και τόσο αληθινή.... Γιατί , κανένας μεγάλος δεν κυκλοφορεί γυμνός... μέσα στο δρόμο...
Άκόμα και μέσα στο σπίτι...όταν οι γονείς της κάνουν μπάνιο προσέχουν πολύ να μην εμφανίζονται χωρίς ρούχα μπροστά σ 'εμάς ...σκέφτηκε...Όταν κάνουν το μπάνιο τους , κλείνουν την πόρτα και ντύνονται μέσα στο δωμάτιο τους. Ακόμη κι όταν οι μαμά  τους κάνει μπάνιο και τους σκουπίζει τους αφήνει μόνους να βάλουν τα ρουχάκια τους...μεγάλωσαν τώρα ...και μπορούν !!!Κάποια πράγματα τα κάνουμε μόνοι μας όταν μπορούμε και δεν τα δείχνουμε στους άλλους!! για να μην ενοχλήσουμε ή ενοχληθούν !!!  "Είναι θέμα ευγένειας και διακριτικότητας" λέει πάντα η μαμά !! ...και την μανούλα μας πάντα την ακούμε ...ξέρει να μας φροντίζει καλύτερα από όλους στον κόσμο !!!Η Σοφία είχε βγάλει το συμπέρασμα της ...ότι δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορεί ένας μεγάλος γυμνός στο δρόμο!! μόνο αν είναι χαζός !! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα !! Αλλά ακόμα κι αν γίνονται ...αυτή θα είναι πάντα με την μαμά της ....
" Ώρα για ύπνο " φώναξε η μαμά....και η μικρή Σοφία σταμάτησε να σκέφτεται τον χαζό κύριο με τη μαύρη καπαρντίνα ....οι μεγάλοι είναι γυμνοί μόνο την στιγμή που κάνουν  μπάνιο , όπως και εμείς οι μικροί και δεν μπορούμε να τους δούμε ούτε αυτοί εμάς !! ...θέμα ευγένειας και διακριτικότητας  , ψιθύρισε η Σοφία ...... "αύριο θα το πω στις φίλες μου να το καταλάβουν κι αυτές΄" φώναξε με ...πείσμα !!!!


.....το τι ακολούθησε μετά από τα παιδιά...δεν περιγράφετε ...
-Δεν είναι σωστό , κυρία , αυτό που έκανε ο κύριος !!!
- Πω πω ...κυρία ..δεν ντρεπόταν !!!!¨όταν κάνουμε μπάνιο και δεν μπορούμε μόνοι μας ...μας βοηθά η μαμά ή ο μπαμπάς ....
είπανε....είπαμε ....


και στο τέλος κάναμε και το ποιηματάκι μας ..


Μπάνιο να κάνω μόνος/η δεν μπορώ
γι' αυτό θέλω βοηθό..
τη μαμά ή τον μπαμπά
τον παππού  ή την γιαγιά..

Άλλος κανείς δεν μ ακουμπά
γιατί δεν είναι αυτά σωστά..
ούτε κυκλοφορώ γυμνός/η
γιατί είμαι ευγενικός/ή...


και μετά από ....ώριμη σκέψη του δώσαμε και ρυθμό χιπ -χοπ και το κάναμε τραγούδι ! 
........................

Τρίτη 21/04/2015

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

....σεξουαλική παρενόχληση ....σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών...
..ένα θέμα τόσο λεπτό...τόσο δύσκολο...τόσο άγριο!
   Με τεράστιο βαθμό δυσκολίας στο να καταλάβουν τα παιδιά τι τους συμβαίνει....
...με πολύ διακριτικό τρόπο μαθαίνουμε στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους λέγοντας  "όχι" , αλλά επίσης τα προτρέπουμε να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε όλους τους ανθρώπους ...και να εξακολουθούν να κοιτάζουν και να αγαπούν τη ζωή ...
 ...αρχίσαμε το θέμα αυτό όχι με το τι δεν πρέπει να κάνουμε ...αλλά με το τι πρέπει...
και το πρωταρχικό από όλα είναι να ενημερώνουμε τους γονείς μας για ό,τι κάνουμε στο παιχνίδι...στο σχολείο...στο σπίτι...με τους φίλους μας ...με τους δικούς μας ανθρώπους !
Τους ενημερώνουμε , για να μην ανησυχούν !!
Δεν είναι σωστό να τους στεναχωρούμε ...

...και το κάναμε με τον δικό μας τρόπο! με τη γνωστή μας ...παραμυθοσαλάτα !!!!!
Πέντε λέξεις και πλάθουμε την ιστορία μας ...έτσι όπως βγει... το ζουμάκι μετράει...το νόημα και η ουσία να μπει στο μυαλουδάκι μας ...αυτό μετράει .....
...και το κάναμε παραμύθι......

....η συγγραφική μας ομάδα....πετάει....
..τον τίτλο μας τον χάρισε η Αμαλίτσα μας και τα ονόματα ...ο Αυγουστίνος μας χάρισε το Λούτο !! και η Αμαλία τον Τίκο !


Δευτέρα 20/04/2015